This text is replaced by the Flash movie.
Courgette
Productinformatie

De courgette (Cucurbita pepo) behoort tot de familie van de komkommerachtigen. Tot deze grote familie van klimplanten behoren onder meer ook de pompoen, komkommer, meloen en augurk. De courgetteplant is eenjarig en vindt z'n oorsprong in Zuid-Amerika. De courgette lijkt uiterlijk op een kleine komkommer. De vruchtgroente wordt jong geoogst en heeft een lengte van 10 tot 25 cm. Er komen courgettes met een donkergroene, heldergroene, gele en witte schil op de markt. De schil is soms gestreept of gemarmerd. Het vruchtvlees is geel van kleur en bevat kleine, eetbare pitjes.

Grote uitgegroeide exemplaren worden industrieel verwerkt tot zoetzuur en soep. Een delicatesse is de courgette-fleur. Dat zijn de jonge, vingerlange vruchten van de courgette met de gele bloem er nog aan. Vanaf april tot en met november komt de courgette uit Nederlandse kassen, de rest van het jaar wordt deze vruchtgroente ook aangevoerd uit Zuid-Europese landen.
Een courgette moet bij aankoop stevig aanvoelen en een gave schil hebben. Een stukje van de steel moet duidelijk zichtbaar zijn. Zonder dat bederven ze eerder. De smaak van een courgette is vrij neutraal maar heeft een eigen aroma.

Bewaren
Bewaar een courgette op een koele plaats (ca. 12 graden Celsius), maar liever niet in de koelkast. Stevige courgettes zijn ongeveer 1 week houdbaar. Verpak ze in een geperforeerde plastic zak tegen uitdrogen.

Bereiding
Het is niet nodig om een courgette te schillen. Was de vruchtgroente goed en snijd de steelaanzet eraf. Het stevige vruchtvlees bevat weinig water en maakt de groente geschikt voor bakken en stoven. Afhankelijk van het gebruik de courgette in blokjes of plakjes snijden. De kook- of baktijd bedraagt ca. 8 minuten. Voor gevulde courgettes: de vruchtgroente in de lengte halveren, de helften uithollen met een lepel en vullen met gehakt of rijst. Zet de helften in bouillon of saus en stoof ze gaar op het vuur of in de oven (ca. 45 minuten). Voor verwerking in salades: blokjes courgette 1 minuut blancheren in kokend water.

Voor 200 gram courgette is 200 - 250 g nodig.

Voedingskundige eigenschappen
Courgettes zijn rijk aan vitamine C, foliumzuur en kalium.
Voedingswaarden per 100 g
(per 100 g)Rauw *adh
Energie (kcal)28  
Eiwit (g)2,0  
Koolhydraten (g)5,0  
Vetten (g)0,0  
Voedingsvezel (g)0,6 35 
Natrium (mg)2000 
Kalium (mg)200  
Calcium (mg)30 800 
Fosfor (mg)23 1050 
Magnesium (mg)300 
IJzer (mg)0,8 12 
Selenium (µg)100 
Zink (mg)0,30 9,5 
Provitamine A (µg)30 900 
Betacaroteen (µg)361  
Vitamine B1 (mg)0,05 1,1 
Vitamine B2 (mg)0,09 1,3 
Vitamine B3 (mg)0,4 15 
Vitamine B6 (mg)0,150 1,5 
Vitamine C (mg)16 70 
Vitamine E (mg)0,1 10 
Foliumzuur (µg)38 300 

* NEVO 2006

Snelkeuze
Groenten
Nutriėnten
Blijf op de hoogte van nieuws en recepten.
© Copyright 2007/2008. HAK Groente Instituut. Alle rechten voorbehouden. | Disclaimer | Privacy